From Electribe 101 with love

1990 gav Electribe 101 oss musikhistoriens näst bästa album. 24 år senare står frontfiguren Billie Ray Martin för den finaste Frankie Knuckles-hyllningen så här långt.

Electribe 101 blev bara ett album och fem singlar gamla. Efter det upplöstes gruppen. Men under sin korta tid tillsammans hann den brittisk-tyska kvintetten skapa mer musikmagi än de flesta artister någonsin är ens i närheten av under en hel, lång karriär.

Och förstås inte att glömma fingertoppsestetiken i gruppens fantastiska omslag – signerade Mark Farrow, mest känd som mannen bakom Pet Shop Boys omslagsstrategi.

Med sin lika svala som innerliga egna version av den amerikanska, själfulla delen av housen – kombinerad med precis lagom mycket brittiskt popsinne – var Electribe 101 förstås en av många artister som hade Frankie Knuckles att tacka för mycket. Pionjären som stod för en så stor del i skapandet av det vi idag känner som house.

Att just Knuckles remixade gruppens första singel, 1988 års Talking With Myself, kunde förstås knappast vara mer passande.

Och så, någon vecka efter det att Frankie Knuckles lämnat oss alldeles för tidigt, upptäcker jag att Billie Ray Martin återgäldat tjänsten med en hyllning.

Och vilken hyllning.

Lite försynt, sådär i förbifarten, lägger hon ut fem outgivna versioner av Heading for the Night, i sig aldrig utgiven som singel. Fem outgivna versioner. Alla remixade av Frankie Knuckles.

Helt plötsligt är det 1990 igen. Jag vet att det här kommer betyda att jag kommer lyssna sönder Electribal Memories ett varv till.

En fantastisk hyllning. Till minnet av såväl en enastående housemästare som en enastående housekvintett.

En hyllning värdig en Frankie Knuckles.

Kommentera