In the (House) Spirit of Martin Luther King & Romanthony

Den 28 augusti i år var det 50 år sedan Martin Luther King höll sitt “I Have a Dream”-tal.

50 år då så mycket hänt. Och samtidigt så väldigt lite.

Kanske just därför är talet fortfarande så brinnande aktuellt. Även om vi, för det mesta, inte längre bränner kors så finns hatet som en ständig påminnelse på andra sätt. Självklarheter som människors lika värde är inte alls så självklart när allt kommer omkring. Inte ens i delar av världen där det har varit självklart. När regnbågens oskyldiga färger måste låsas in för att inte hota nationers stabilitet.

Martin Luther King hade förmodligen kunnat hålla ungefär samma tal idag. Förhoppningsvis med ett än bredare anslag. Kanske hade också det talet gett mig samma gåshud som originalet ger mig varje gång.

Martin Luther Kings avtryck har förstås inte minst kunnat märkas musikaliskt. Omvänt spelade musiken en viktig roll för medborgarrättsrörelsen. Så när jag för någon vecka sedan stötte på Romanthonys Hold On igen (visserligen med en Malcolm X-sampling) så hamnade Larry Heards Can You Feel It snart i samma spellista. Och via den musikaliska tonsättningen av Martin Luther Kings tal hade jag snart fått ihop en spellista med musik mer eller mindre i MLK:s anda. Vissa mer, vissa kanske mindre direkt – men som i mitt huvud ändå passade in.

Som vanligt fanns inte allt jag ville ha med. Som Marshall Jeffersons Open Our Eyes eller Underground Ministries I Shall Not Be Moved. Men det blev åtminstone 27.

27 låtar som kanske lika mycket tillhör Romanthony. Musikskaparen, sångaren och producenten som kanske är mest känd som rösten i Daft Punks One More Time. Inte bara för att det på sätt och vis gav upphov till hela den här spellistan, utan också för att han tidigare i år lämnade oss, bara 45 år gammal.

Kommentera