100 fantastiska låtar 2011, del 10b

Så har vi nått fram till slutet den här gången också. Fram till slutet av min sjunde 100 fantastiska låtar-lista. Den här gången hade jag så mycket att säga om de två sista låtarna att de fick ett alldeles eget inlägg. En bonusomgång. De här två, och de flesta av låtarna i listan, hittar du i den här spellistan.

Brookes Brothers – The Big Blue

Brookes Brothers – Tear You Down

Som vanligt vill jag inte ens tänka på hur många nya låtar jag kan ha stiftat bekantskap med under det år som var 2011. Och som vanligt är det några låtar som fastnar mer än andra. Sedan finns det de som kommer att utgöra mitt ljudspår för det året, som om inte definiera så åtminstone bli synonyma med det. De två låtar som fångade mig mest kom båda från samma källa: bröderna Dan och Phil Brookes.

De två har dykt upp i mina tidigare låtlistningar: 2008 med en remix av Shinichi Osawas Chemical Brothers-cover Star Guitar och 2009 tillsammans med Danny Byrd i Paperchase. 2011 var det dags för debutalbumet, där både The Big Blue och Tear You Down återfanns i låtlistan.

Två låtar som, framförallt The Big Blue, i grund och botten är rätt skoningslösa attacker på dina trumhinnor. Det är drum’n’bass som rusar fram i ett nära nog omänskligt tempo utan att knappt ge dig en sekund att återhämta dig. Men det är också drum’n’bass fylld av melodier. Av själfulla krockkuddar.

Det är också två låtar använder några enkla röstsamplingar för att förmedla känslor större än orden de innehåller. I The Big Blue är det några visdomsord från pappa Ingall i Lilla huset på prärien. I Tear You Down bjuder Dan och Phil in Gladys Knight.

Det blir två låtar fyllda av kärlek och framtidshopp. Alla floskler om solsken efter regn du bara kan tänka dig, men inramade av så solskenssprudlande stråkuppgångar och euforiskt dansande housepianon att de skär rakt igenom alla livsuppehållande cynismsvästar. She tears you down, darling, says you’re nothing at all konstaterar Gladys. But I’ll pick you up, but I’ll pick you up, but I’ll pick you up, but I’ll pick you up. Så många gånger som behövs. And that’s what life’s all about, fortsätter pappa Ingall. Laughing and loving each other.

Själsliga lyckopiller för alla livrädda. Hopp för alla ofrivilliga kärlekseremiter.

2011 års mest fantastiska låtar.

Alla delar 2011

100 fantastiska låtar 2011

Tidigare års listor

100 fantastiska låtar 2010
100 fantastiska låtar 2009
100 fantastiska låtar 2008
100 fantastiska låtar 2007
100 fantastiska låtar 2006
100 fantastiska låtar 2005

Kommentera