Fotbollsdisco

”We ain’t no hooligans / this ain’t a football song” rappade John Barnes i New Orders World in Motion. Englands officiella VM-fotbollslåt 1990.

Det var förmodligen precis därför den var så bra. Inte bara för att vara en fotbollslåt – det är dessutom en av New Orders allra bästa låtar. Men den ain’t no football song. Det är den alldeles för bra för.

Soccer, gruppen vi pratar om nu alltså, har ungefär ingenting med fotboll att göra. Det i sig är förstås väldigt bra. Ännu bättre är att vi skriver både ”1979” och ”disco” i marginalen.

Och Tony Valor.

Soccer blev bara ett album och två singlar gamla. I alla fall som just Soccer. För producenten och låtskrivaren bakom merparten av Soccers en-album-korta låtkatalog gjorde även musik i eget namn. Men framförallt är han känd som ett av namnen bakom artister som Maryann Farra, Touch, Carol Williams, Armed Gang, Coffee och Fantasy. Då, i slutet av discotalet.

Det blir en latinovibbsdroppande discofest med mycket stråkar, percussions, mexblås och trianglar. Och i Come and Get It On lånar Valor in discogitarren från The Originals Down to Love Town.

Visst blir det några sportblinkningar i titlarna, men som tur är kommer vi egentligen aldrig närmare gräsplanen än omslagsbilden och några visselpipor.

Ni fattar. This ain’t a fotbollsalbum.

Det är det alldeles för bra för.

Kommentera